24.07.2017. Oświadczenie Przewodniczącej Zarządu Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej w sprawie zawetowania przez Prezydenta Andrzeja Dudę ustaw: o KRS i o Sądzie Najwyższym

Oświadczenie Przewodniczącej Zarządu
Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej w sprawie zawetowania przez Prezydenta
Andrzeja Dudę ustaw: o KRS i o Sądzie Najwyższym

Decyzję Prezydenta Andrzeja Dudy oceniamy w Nowoczesnej jako krok w dobrą stronę. Oznacza to bowiem realne utrzymanie – przynajmniej do jesieni – niezawisłości Sądu Najwyższego w obecnym składzie – sądu który orzeka w sprawach o charakterze ustrojowym. Niezależność od władzy wykonawczej zachowuje również Krajowa Rada Sądownictwa.

Cieszymy się, choć nie czujemy euforii, ponieważ:

1. Prezydent nie zawetował jednak Ustawy o ustroju sądów powszechnych,
    a to właśnie sądy powszechne orzekają w sprawach bezpośrednio
    dotyczących nas – zwykłych obywateli. Ta ustawa niczego realnie nie
    usprawnia w działaniu sądów. Jako zwykli ludzie, mamy za to powody się
    obawiać, że sądy obsadzane przez nominatów ministra Ziobry, będą
    reprezentować taką Temidę, która nie tylko nie ma zawiązanych oczu,
    ale będzie miała wzrok wpatrzony w zwierzchnika i będzie wykonywać
    jego instrukcje. Zwykli obywatele, w tym przedsiębiorcy, nie będą
    teraz mogli liczyć na sprawiedliwy wyrok w sprawach przeciwko urzędom
    skarbowym, w innych sporach z udziałem Skarbu Państwa oraz w sprawach
    przeciwko obywatelom „lepszego sortu”, czyli protegowanym PIS.
  2. Trudno odnieść wrażenie, że Andrzej Duda nagle i fundamentalnie
    zmienił sposób myślenia. Wielokrotnie podpisywał już ustawy, których
    zgodność z konstytucją była mocno wątpliwa i wcale mu to nie
    przeszkadzało. Tym razem ugiął się pod skalą masowych społecznych
    protestów i siłą budzącego się na nowo społeczeństwa obywatelskiego.
Decyzja Prezydenta Dudy to absolutny sukces Polaków, którzy przez ostatni tydzień – codziennie protestowali pod sądami – również na Podkarpaciu. Czasami było to 3 osoby wylegitymowane i spisane przez policję – jak kilka dni temu w Ropczycach, czasami kilkadziesiąt osób w innych mniejszych miastach regionu, czasem 150 uczestników obrzuconych jajkami, jak wczoraj w Sanoku, ale z dnia na dzień liczba protestujących rosła. W Rzeszowie regularnie przychodziło nas blisko tysiąc. Bardzo dziękuję wszystkim protestującym! Miło było być z Wami w tych dniach!

Teraz liczymy na spokojną, merytoryczną i transparentną pracę nad ustawami reformującymi sądownictwo. Dla nas koordynatorem tych prac może być oczywiście Prezydent Andrzej Duda ale musi on zaprosić do współpracy wybitnych konstytucjonalistów oraz prawników – praktyków z różnych środowisk, które są w stanie wnieść coś wartościowego do nowych rozwiązań.

Jako Nowoczesna oddajemy się do dyspozycji w tym procesie. Mamy w swoich szeregach wielu kompetentnych ludzi, także dobrych prawników. Wbrew złośliwym opiniom czołowych polityków i piarowców” PIS, potrafimy nie tylko krytykować działania partii rządzącej, choć krytykować się nie boimy jeśli trzeba. Mamy własne propozycje dla Polski. Do ustaw, które Prezydent dziś zawetował, nasi posłowie wnieśli 1000 poprawek redakcyjnych i merytorycznych, odrzuconych potem „blokowo” przez komisję sejmową po przewodnictwem prokuratora Piotrowicza. W niespełna dwa lata posłowie Nowoczesnej złożyli w sejmie 35 projektów ustaw, czyli mniej więcej tyle, ile cztery razy liczniejszy klub PO. Jesteśmy więc do dyspozycji i proszę na nas liczyć!

Nasze pomysły na reformowanie sądownictwa skupiamy głównie na:

a) zmianach w samej procedurze karnej i administracyjnej,
b) dbaniu o jakość kadr w sądach i prokuraturach,
c) prawdziwej i kompleksowej informatyzacji sądów oraz prokuratur.

Nie ma mowy o ręcznym sterowaniu obsadą stanowisk sędziowskich i prokuratorskich przez polityków, jak to proponuje PIS.

Pamiętajmy, że demokracja nie jest nam dana raz na zawsze i nigdy nie będzie się podobać ludziom o zapędach dyktatorskich. Pamiętajmy, że ciągle jesteśmy narodem, który „wolność kocha i rozumie”. Nie zapominajmy też o atmosferze naszych wieczornych protestów z ostatnich dni. Nie było w nich najmniejszych oznak zajadłości, agresji, chętnie ze sobą rozmawialiśmy, wymienialiśmy się informacjami i poglądami. Niech nadal tak zostanie. Pamiętajmy też o sile naszego głosu w wyborach i o tym aby starannie przemyśleć jak wybieramy, żebyśmy więcej nie musieli wychodzić na ulicę w
protestach.

Anna Skiba
Przewodnicząca Zarządu Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej

Rzeszów, 24 lipca 2017r.

NAPISZ DO NAS

Masz pytanie lub komentarz? Czekamy na Twoją wiadomość!

Wysyłanie