Stanowisko Zarządu Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej w sprawie drastycznych zdjęć w Krośnie, pod hasłem „Aborcja zabija”.

Stanowisko Zarządu Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej w sprawie drastycznych zdjęć w Krośnie, pod hasłem „Aborcja zabija”.

Zarząd Regionu Podkarpackiego Nowoczesnej stanowczo sprzeciwia się sposobowi, w jaki Fundacja „Pro – Prawo do życia” zabiera głos w dyskusji o prawie antyaborcyjnym w Polsce. W marcu br., staraniem Fundacji, w Krośnie stanęło kilka dużych billboardów, przedstawiających drastyczne obrazy zdefragmentowanego płodu ludzkiego. Całość opatrzona podpisem „Aborcja zabija” w języku polskim i słowackim. Zdjęcia z rozmysłem ustawiono w miejscach, obok których dzieci i młodzież codziennie przechodzą w drodze do szkoły.

Nie ma wątpliwości, że psychika tych młodych ludzi nie jest gotowa na odbiór skrajnie drastycznych obrazów, którymi są epatowani z billboardów. Zmuszanie uczniów do codziennego obserwowania takiego właśnie przekazu, to brutalny atak na równowagę emocjonalną i poczucie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży. Zarząd Koła .N w Krośnie złożył więc do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Pismo z prośbą o stosowne wyjaśnienie kto ze służb miejskich i dlaczego wydał zgodę na postawienie billboardów, otrzymał także Prezydent Miasta Krosna.

Żądamy natychmiastowego usunięcia tych drastycznych obrazów. Domagamy się również, aby w przyszłości władze miasta skutecznie nie dopuszczały do eksponowania jakichkolwiek treści szkodliwie wpływających na psychikę dzieci i młodzieży szkolnej.

Jedynym sposobem znalezienia kompromisowego rozwiązania prawnego, dotyczącego warunków dopuszczalności przerywania ciąży, jest merytoryczna, spokojna dyskusja wszystkich stron trwającego obecnie sporu. Za takim właśnie dialogiem się opowiadamy i w takim chcemy uczestniczyć!

NAPISZ DO NAS

Masz pytanie lub komentarz? Czekamy na Twoją wiadomość!

Wysyłanie